Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus
Jorden
Mars
Jupiter
Saturn
Uranus

Neptun
-Rotation og kredsløb
-Overflade og opbygning
-Opdagelse og ringe
-Fakta

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Neptuns overflade og opbygningNeptun sammenlignet med Jorden Neptuns diameter er omkring 49.500 km. Det er næsten 4 gange Jordens. Neptun er omkring 17 gange så tung som Jorden, men den er ikke ligeså kompakt som Jorden. Forskerne mener at Neptun mest består af hydrogen, helium, vand og silikater. Silikater er mineraler som udgør størstedelen af Jordens stenskorpe. Men Neptun har ikke en solid overflade, ligesom Jorden. Tykke skyer dækker Neptuns overflade. Planetens indre begynder med et område af tungt sammenpressede gasser. I planetens dybe indre, blandes gasserne til et flydende lag, som omgiver planetens kerne, af stenmateriale og is. Ligesom Jupiter og Saturn, har Neptun en indre varmekilde. Den udstråler mere end dobbelt så meget energi, som den modtager fra Solen. På grund af hældningen af Neptuns akser, opvarmer Solen planetens halvdele skiftevis. Det resulterer i årstider og temperatur-forandringer.


Neptun er omgivet af tykke lag af skyer i hurtig bevægelse. Vinden blæser skyerne op til en hastighed af 1100 km/t. Neptuns vinde ligger i bånd ved forskellige breddegrader, og er de kraftigste i solsystemet, med helt op til 2000 km/t. Til sammenligning kommer de kraftigste vinde på Jorden op på 500 km/t. Skyerne længst fra Neptuns overflade, består mest af frosset metan. Forskerne mener at Neptuns mørkere skyer, som ligger under metan-skyerne, er sammensat af hydrogen-sulfider. Neptuns blå farve skyldes metanets absorption af det røde lys i atmosfæren.


Den store mørke plet I 1989 opdagede Voyager 2 at Neptun havde et mørkt område, bestående af voldsomt hvirvlende masser af gas, som lignede en orkan. Det var den mest interessante formation på Neptun. Dette område kaldes Den store mørke plet, og mindede om Den store røde plet på Jupiter. Den store mørke plet, lå på planetens sydlige halvkugle, og var ca. halvt så stor som Jupiters Store røde plet (omkring samme diameter som Jorden). Neptuns vinde blæste Den store mørke plet vestpå med 300 m/sek. Voyager 2 så også en lille mørk plet på den sydlige halvkugle, og en lille irregulær hvid sky, der suser rundt om Neptun, og har nået en gang rundt om planeten ca. hver 16. time. Den kaldes Scooteren. Man ved ikke helt hvorfor Den store mørke plet opstår. Men i 1994 opdagede Hubbel-teleskopet, at Den store mørke plet var forsvundet. Måske er den gået i opløsning, eller også bliver den camoufleret af andre dele af atmosfæren. Nogle måneder senere opdagede Hubble-teleskopet en ny mørk plet, på den nordlige halvkugle. Dette tyder på hyppige ændringer i Neptuns atmosfære, måske på grund af små temperaturforskelle, mellem de øvre og nedre skylag. Scooteren


Neptuns magnetfelt minder om Uranus. Det hælder med 47 grader fra planetens rotationsakse, og er forskudt mindst 55% fra centrum (omkring 13.500 km. fra planetens centrum). De dynamiske, elektriske strømninger der produceres inde i planeten, må derfor være tættere på overfladen end de er på fx. Jorden, Jupiter eller Saturn. Magnetfeltet er sandsynligvis genereret af bevægelser i et ledende materiale (formentlig vand) i de midterste lag.Da Neptun består af gas, kan man ikke gå på den. Af den grund, og fordi den er meget kold på overfladen, er muligheden for liv på den ekstremt usandsynlig.