Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus
Jorden
Mars
Jupiter
Saturn
Uranus

Neptun
-Rotation og kredsløb
-Overflade og opbygning
-Opdagelse og ringe
-Fakta

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Opdagelsen af Neptun og dens ringeAstronomerne opdagede at Uranus (som de dengang troede var længst fra Solen) ikke altid var i den position, de havde forudsagt. Det så ud til at tyngdekraften fra en ukendt planet havde indflydelse på Uranus. I 1843 begyndte en engelsk astronom, John C. Adams, at lede efter den ukendte planets beliggenhed. Han mente at planeten ville være 1,6 mia. km. længere fra Solen, end Uranus var. Han færdiggjorde sit bemærkelsesværdigt præcise arbejde i 1845. Han sendte det til en astronom i England, George B. Airy. Men han ledte ikke efter planeten med et teleskop. Han troede tilsyneladende ikke på ham.


I mellemtiden begyndte en fransk matematiker, Urbain J. J. Leverrier, som Adams ikke kendte, at arbejde på projektet. Midt i 1846 havde Leverrier også forudsagt Neptuns position, som var lig Adams. Han sendte det til Urania Observatory i Berlin. Johann G. Galle var observatoriets direktør. Han havde lige lavet et kort over stjernerne i området, hvor man mente planeten var. Den 23. september 1846 fandt Galle og hans assistent, Heinrich L. D'Arrest, Neptun nær den position som Leverrier havde forudsagt. I dag får både Adams og Leverrier æren for opdagelsen. I august 1989 tog Voyager 2 de første nærbilleder af Neptun og dens måner og ringe. Efterfølgende observationer har vist at banen, som Adams og Le Verrier beregnede, ret hurtigt afviger fra Neptuns faktiske banekurve. Hvis eftersøgningen af Neptun havde fundet sted nogle få år før eller senere, ville planeten ikke have været i nærheden af den forudsagte position.


Neptun med måner Neptun har fire ringe, tre tydelige og en utydelig. Alle dens ringe er meget mørkere og mere utydelige end Saturns. De består af støvpartikler. Neptuns ydre ring, som kaldes Adams, er ulig nogen anden planet-ring i solsystemet. Den har tre buede udsnit, som er lysere og mere kompakte end resten af ringen. Ringens tre buer kaldes Liberty, Equality og Fraternity - Frihed, lighed og broderskab. Forskerne ved ikke hvorfor støvpartiklerne er spredt ujævnt i ringen. Den næste ring er navnløs, og ligger i Galateas (en af Neptuns måner) bane. Den næste ring kaldes Le Verrier (dens ydre vedhæng kaldes Lassell og Arago), og den sidste, meget svage, men brede ring, kaldes Galle. Neptun har også 13 måner. Kun månerne Triton og Nereid kan ses fra Jorden med teleskop.Du kan læse mere om Neptuns ringe og måner, under linket "Gasplaneternes måner/ringe, i menuen.