Forside

Planeterne Solen, Månen

Universet

Opbygning
Stjerner
Planeter
Andet

Rekorder

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Rekorder

Mindst tætte planet

Planeten i vores solsystem med den mindste tæthed er Saturn, som er den næststørste. Den består mest af hydrogen og helium, som er de to letteste elementer. Den har en gennemsnitlig densitet på 0,71 gange vands. Da den dermed er lettere end vand, ville den flyde.

Største meteorregn

Den største meteorregn fandt sted november nat d. 16-17, 1966. Der faldt 150.000 stjerneskud i timen, eller 2300 i minuttet. Sværmen kaldes Leonide-sværmen, fordi det ser ud som om, at stjerneskuddene kommer fra stjernebilledet løven. Denne store sværm kommer hvert 33,25. år.

Fjerneste synlige objekt

Det fjerneste objekt der kan ses med det blotte øje, er Andromeda-galaksen, der ligger i stjernebilledet Andromeda. Den ses som en svag lysende tåge på himlen. Andromeda-galaksen ligger 2,3 mio. lysår fra Jorden. Den er en af vores nærmeste galakser, med 200 mia. stjerner.

Tydeligste stjerne set fra Jorden

Sirius er den tydeligste stjerne, set fra Jorden. Selvom Stjernen ikke er den mest lysstærke, er den alligevel så tæt på os, og fri af støvskyer, at den ses meget tydeligt.

Planet med flest måner

Planeten med det største antal måner er Jupiter. Indtil videre er der opdaget mindst 63 måner omkring den, og den har helt sikkert også flere.

Største stjernebillede

Det største stjernebillede er Hydra (søslangen). Det fylder et område på 1 mio. 302.844 grader2. Det er det samme som 3,16% af hele himlen, og det indeholder mindst 68 stjerner, der kan ses med det blotte øje.

Mindste stjernebillede

Det mindste stjernebillede er Crux Australis (sydkorset). Det fylder kun 0,16 % af himlen, eller 68.477 grader2. Stjernebilledet kan kun ses fra Jordens sydlige halvkugle.

Tydeligste planet set fra Jorden

Venus er den tydeligste planet set fra Jorden. Den er også tydeligere end nogen af de stjerner vi kan se. For det første er den vores nærmeste planet, og for det andet har den den højeste albedo af alle solsystemets planeter. Jupiter er nr. 2, og Mars nr. 3.
Der er forskel på om en stjerne er stor, meget massiv, eller bare meget lysende, og man opdager hele tiden nye stjerner. Objekterne i universet er også så svære at studere, at det er svært at afgøre hvem der egentlig har rekorden.Største og klareste stjerner

Man kender efterhånden mange store stjerner, og LBV 1806-20, der ligger 45.000 lysår fra Jorden, er mellem 5 og 40 mio. gange mere lysende end Solen, og er dermed en af de mest lysende stjerner man kender. Dens masse er mindst 150 gange Solens, og dens diameter er mindst 200 gange større end Solens. Eta Carina er også en kæmpe lysstærk stjerne i Mælkevejen, med en masse mellem 120 og 150 gange Solens.

Største galakse

Den midterste galakse i galaksehoben Abell 2029, har en diameter på 5 mio. 600.000 lysår, og er dermed en af de største galakser man kender. Det er 80 gange diameteren af vores egen galakse. Galaksen ligger i stjernebilledet jomfruen, 1070 mio. lysår væk.

Mindste stjerner

Neutronstjerner er de mindste stjerner i universet. De mindste neutronstjerner har en masse som Solens, og er kun 10 km. i diameter. En teskefuld af en neutronstjerne ville på Jorden veje 100 mio. tons.

Nærmeste stjerne

Stjernen nærmest os kaldes Proxima Centauri. Den er en del af et tre-stjerne-system, dvs. tre stjerner som kredser om hinanden. Stjernesystemet kaldes Alfa Centauri, fordi de to andre stjerner i systemet kaldes Alfa Centauri A og Alfa Centauri B. Derfor siger man som regel, at Alfa Centauri er vores nærmeste stjerne. Proxima ligger 4,23 lysår fra Jorden.

Koldeste sted i universet

Boomerang Nebula (Boomerang-tågen) er det koldeste kendte sted i universet, med -272 grader. Det er 1,15 grader over det absolutte nulpunkt. Området er et sted bestående af støv og gasser, som en døende stjerne (hvid dværgstjerne) har kastet af sig. En kraftig vind der blæser gas væk fra stjernen, resulterer i en hurtig udvidelse af tågen, hvilket fører til en yderligere afkøling. Af den døde stjernes gasser og støv, vil der med tiden dannes nye planeter. Tågen ligger 5000 lysår fra Jorden.

Mest lysende objekt i universet

Kvasar APM08279+5255 er et af de mest lysende objekter i universet. Den blev opdaget i marts 1998, i stjernebilledet skytten. Den er målt til at være mellem 4 og 5 millioner milliarder gange klarere end Solen. En kvasar er en lysende galaksekerne.

Største og mindste måne

Jupiters måne Ganymedes er den største i solsystemet, med 5262 km. i diameter. Den er faktisk større end Pluto og Merkur. Der er efterhånden fundet mange små måner, især om Jupiter og Saturn. I Saturns ringsystem er der blandt andet fundet måner med en diameter på 100 meter.