Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus
Jorden
Mars
Jupiter

Saturn
-Rotation og kredsløb
-Overflade og opbygning
-Temperatur
-Måner
-Fakta

Uranus
Neptun

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Saturns rotation og kredsløbSaturn har altid kunnet ses på himlen og har derfor været kendt i årtusinder, man kan derfor ikke sige at nogen har opdaget den. Saturn var den planet længst fra Jorden, som de gamle astronomer kendte. De opkaldte den efter den romerske gud af landbrug. Det engelske ord “saturday”, kommer af navnet Saturn.


Satellit ved Saturn

Saturn er den næststørste planet i vores solsystem. Kun Jupiter er større. Saturn er tydeligt fladtrykt når man ser den gennem et lille teleskop. Dens ækvator er 10% tykkere, eller 13.000 km bredere, end polerne. Det skyldes dens hurtige rotation, og at den næsten kun består af gas. Diameteren ved ækvator er 120.536 km. Det er næsten ti gange Jordens. De andre gasplaneter er også fladtrykte, men i mindre grad. Saturn kan ses fra Jorden uden teleskop, men det kan ringene ikke.


Saturn er den sjette planet fra Solen. Dens middelafstand er ca. 1,5 mia. km. Saturn bevæger sig om Solen i et ovalformet kredsløb. Den er omkring 10.759 jord-døgn om at dreje en omgang om Solen, det er det samme som 29,46 år. Mens Saturn drejer om Solen, roterer den på sine akser, men dens akser er ikke lodrette (dvs. ikke 90 grader). Dens akser hælder med omkring 27 grader fra den lodrette position. Kun Jupiter roterer hurtigere end Saturn. Efter 10 timer og 40 min. er der gået et døgn på Saturn. Disse målinger er fra 1980-81. Men nyere målinger viser at Saturns døgn måske er længere. Målingerne bliver foretaget ved at opfange radiobølger fra Saturn, og viser at Saturns døgn er på 10 timer 45 min. og 45 sek. Altså 6 min. længere end tidligere målt. Forskerne mener dog ikke at Saturn roterer langsommere, men at forklaringen på variationerne i radiobølgespektret nok er at en gasplanets magnetfelt ikke altid roterer stabilt, som fx Jordens gør. Saturn har måske mere til fælles med Solen, hvis magnetfelt pulserer.