Forside

Planeterne Solen, Månen

Universet

Opbygning
-Guide
-Solsystemet
-Solsystemets dannelse
-Sorte huller

Stjerner
Planeter
Andet
Rekorder

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Solen - Merkur - Venus - Jorden - Mars - Asteroidebæltet - Jupiter - Saturn - Uranus - Neptun - Kuiperbæltet - Pluto - Oortskyen


Uranus


Uranus er den syvende planet fra Solen, og den tredjestørste. Den er en gasplanet, og består mest af hydrogen, helium og en smule metan. I den øvre atmosfære blæser kraftige vinde. Så selv om Uranus er stor, har den en lille vægtfylde, og man ville være lettere på Uranus, end på Jorden. På overfladen er den ca. -215 grader, men bliver varmere længere inde, og dens kerne er nok 7000 grader varm. Uranus har et stærkt magnetfelt, hvis poler ligger meget skævt i forhold til planetens poler. Det tager Uranus ca. 84 år, at rotere en gang om Solen. Uranus har 13 tynde og utydelige ringe omkring sig. Fordi planeten er ca. 3 mia. km. fra Jorden, er den svær at studere i detaljer.



Uranus akser ligger helt skævt, som om planeten var væltet. Akserne ligger næsten på linie med dens kredsløb. Titania
Uranus blev opdaget i 1781 af en britisk astronom. Planeten er blå-grøn fordi metanen i atmosfæren absorberer det røde lys. Akser og rotationsretning Ligesom de andre gasplaneter, har Uranus mange måner. Man har opdaget 27 indtil nu. Den største hedder Titania.