Forside

Planeterne Solen, Månen

Gasplaneternes måner/ringe

Jupiter
Saturn

Uranus
-Måner side 1
-Måner side 2
-Måner side 3
-Fakta om månerne
-Ringe

Neptun

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Puck, Miranda og Ariel



Puck


Puck er en alf i Shakespeares Midsummer-nights dream. Af de ti nye måner Voyager 2 opdagede, var det kun Puck der blev opdaget i tide til, at man nåede at tage ordentlige billeder af den. Puck og de andre små måner er meget mørke. De har en albedo på under 0,1. Albedo er en målenhed for, hvor meget af det lys månen modtager, der reflekteres. Jo højere albedo, desto mere reflekterer den, og er dermed lettere at se. En albedo på 1 betyder at der reflekteres så meget lys som muligt.



Miranda


Miranda er den inderste af Uranus store måner. Miranda er datter af magikeren Prospero i Shakespeares The tempest.

For at få et ekstra skub på vej mod Neptun, var Voyager nødt til at flyve tæt på Uranus. Og på grund af Uranus specielle stilling, var det kun Miranda der blev observeret på nært hold. Før Voyager, vidste man kun meget lidt om Miranda. Den er hverken særlig stor, eller særlig speciel på nogen måde, så den ville nok ikke have været et hovedmål, hvis Voyager-teamet havde kunnet vælge. Men det viste sig alligevel at Miranda var et højst interessant objekt. Miranda består halvt af is og af stenmateriale. Mirandas overflade er en stor sammenblanding af kratere, dale og sære revner og klipper.

I starten var Voyager 2-billederne et mysterium. Ingen havde forventet at der var tegn på indre aktivitet på Uranus måner. Det var pinligt for dem da de måtte gøre rede for dette mystiske, hidtil ukendte landskab. Det blev sendt direkte i fjernsynet, hvor de beskrev dens unikke landskab. Man mente at Miranda gentagne gange var blevet smadret, og samlet igen, sådan at dens indre kom frem til overfladen. Nu hælder man mere til teorier om, at fx delvis smeltet is strømmer op til overfladen.

Voyager 2 passerede så tæt forbi Miranda, og lysniveauet var så lavt, at der måtte tages specielle hensyn så billederne ikke blev fuldstændig slørede. Det gjorde de ved at rotere hele rumsonden, mens lukkeren på kameraet var åben, for at kompensere for månens bevægelse. Derfor er billederne dem med den bedste opløsning, fra hele missionen.



Ariel


Ariel er en fe i Shakespeares The tempest, og er Uranus lyseste måne. Ariel og Titania, ser ud til at være temmelig ens, selvom Titania er 35% større. Alle Uranus store måner består af en blanding af 40-50% is, og resten sten, hvilket er en lidt større stenandel, end i Saturns store måner, som fx Rhea. Ariels overflade er en blanding af kraterfuldt terræn, og systemer af flere hundrede kilometer lange, og mere end ti kilometer dybe, sammenhængende dale. Det er ligesom Titanias overflade, bare meget større. Nogle af kraterne ser ud til at være halvt begravede.

Ariels overflade er tydeligvis rimelig ung, selvom den er ældre end andre, fx Enceladus, så der har højst sandsynligt været en eller anden form for overfladefornyelsesproces i gang. Nogle af bakkekammene i centrum af dalstrøgene, er blevet tolket som opstrømning af is. Det er muligt at Ariel har været varm i sit indre for længe siden, men nu er den kold. Måske er dalene sprækker, som blev formet da Ariel frøs til.