Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus

Jorden
-Rotation og kredsløb
-Opbygning
-Atmosfære
-Fakta

Mars
Jupiter
Saturn
Uranus
Neptun

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Jordens opbygning


Jorden er den største af de terrestriske planeter (sten-planeterne), og består af forskellige lag:


0 - 40 km. Skorpe
40 - 400 km. Øvre kappe (mantel)
400 - 650 km. Transitionszone
650 - 2700 km. Nedre kappe (mantel)
2700 - 2890 km. D” - lag
2890 - 5150 km. Ydre kerne
5150 - 6378 km. Indre kerne


Jordskorpens tykkelse varierer meget. Den er tyndere ved havbunden, og tykkere ved kontinenterne. Skorpen er porøs, og kappen og den indre kerne er fast, på grund af det enorme tryk inde i Jorden, mens den ydre kerne er tyktflydende. 71% af Jorden er dækket af vand, her af er 2% ferskvand.


Det meste af Jordens masse udgøres af kappen, og derefter af kernen. Kernen består formentlig mest af jern og nikkel, men det er muligt at også lettere grundstoffer er til stede. I midten af kernen kan temperaturen nå op på 7000-7500 grader. Det er varmere end Solens overflade. Den nedre kappe består formentlig af silicium, magnesium og oxygen, med spor af jern, kalcium og aluminium. Den øvre kappe består stort set af jern- og magnesiumsilikater, kalcium og aluminium. Skorpen består mest af kvarts (siliciumdioxid SiO2) og andre silikater som feltspat. Jordens kemiske sammensætning ser sådan ud:


Jern 34,6%
Oxygen 29,5%
Silicium 15,2%
Magnesium 12,7%
Nikkel 2,4%
Svovl 1,9%
Titan 0,05%


Jorden er den, af de store objekter i solsystemet, som har den største densitet (tæthed). De andre planeter har sikkert en lignende struktur, og kemisk sammensætning, men har alligevel nogle forskelle. Månen har højst en lille kerne, Merkur har en stor kerne i forhold til sin størrelse. Månens og Mars kappe er meget tykkere. Månen og Merkur har sikkert ikke tydeligt adskilte skorper, og Jorden er måske den eneste med tydeligt adskilte indre og ydre kerner.