Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus
Jorden
Mars
Jupiter
Saturn
Uranus
Neptun

Solen
-Størrelse og rotation
-Opbygning og tyngdekraft
-Fusion
-Farver og lys
-Magnetfelt og solpletter
-Fænomener
-Fakta

Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Solens tegn Solen







Størrelse og rotation

Om Solen kredser otte planeter. Der kan ligge 109 Jordkloder i dens diameter. Solen har en mellemstørrelse i forhold til andre stjerner. Dens gasser roterer uafhængigt af hinanden. Som alle andre stjerner i Mælkevejen, roterer Solen om et sort hul, som måske en dag vil opsluge den.
Solens tyngdekraft er over 28 gange kraftigere end Jordens. Det meste af Solen består af brint. Kun én del ud af to mia. dele af Solens lys, rammer Jorden. Dens overflade er ca. 6000 grader varm, mens kernen er 15 mio. grader. De kogende gasser sender lydbølger gennem Solen, og kan måles som svingninger på overfladen.






Opbygning og tyngdekraft






Fusion

Solen har eksisteret ca. halvdelen af sin tid. I dens kerne omdannes over 600 mio. tons brint hvert eneste sekund. Solen omdanner brint og helium til tungere stoffer. Alt hvad der er tungere end brint og helium, er dannet i stjerner. Før Solen dør, vil den vokse helt ud til Jordens bane, og opsluge de inderste planeter.
Stjerner har farver alt efter deres temperaturer. Solen ser gul ud, eller nogle gange rød, men er i virkeligheden mest hvid. Det skyldes lysets spredning i atmosfæren. Gik Solen ud nu, ville det først kunne ses om millioner af år.






Farver og lys






Magnetfelt og solpletter

Solens magnetfelt er skyld i solpletter og Nordlyset på Jorden. Magnetfeltet bevæger sig uafhængigt rundt på Solens overflade, og frigiver partikler der bevæger sig mod Jorden, med flere tusind km/sek.
I nogle tilfælde kan man se en ring omkring Solen, en såkaldt halo. Det skyldes bestemte skyer i Jordens atmosfære, som også giver anledning til andre fænomener som solhunde og solsøjler.






Fænomener





Læs her om Solens fakta