Forside

Planeterne, Solen, Månen

Dværgplaneterne

Pluto

Ceres

Eris
MakeMake
Haumea

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Ceres



Ceres er en dværgplanet der kredser i asteroide-bæltet mellem Mars og Jupiter, med en afstand til Solen på ca. 446 mio. km. Den er opkaldt efter en romersk gudinde for agerbrug. Dens masse udgør ca. 1/3 af hele bæltet. Den er den mindste af de dværgplaneter vi kender, men det største objekt i asteroidebæltet. Billedet viser Ceres størrelse sammenlignet med Jorden og Månen, og Ceres er den mindste. Jorden - Ceres - Månen



Ceres Ceres er ikke særlig lysstærk. Den reflekterer kun ca. 10% af det lys, den modtager fra Solen. Den er ca. 950 km. i diameter, og har en masse der svarer til 0,0015 gange Jordens masse. Ceres blev opdaget i 1801, og er dermed den første dværgplanet der blev opdaget. Dengang kaldte man den en planet, man havde ikke fundet på betegnelsen dværgplanet, det var først noget man begyndte på i 2006. Men i årene efter Ceres opdagelse, opdagede man mange andre objekter i dens bane. Man fandt ud af at den ikke kredsede alene, men i et stort bælte med mange andre objekter, og derfor kaldte man den i stedet en asteroide. I 2006 valgte man at give Ceres betegnelsen dværgplanet. Det kalder man objekter som er store nok til at de er runde, men for små til at have renset deres baner for mindre objekter med deres tyngdekraft.



Engang mente man at der havde været en stor planet mellem Mars og Jupiter, som blev smadret af en meteor, og som i dag er asteroidebæltet. Men i dag mener man at Jupiters stærke tyngdekraft, har forhindret Ceres i at rense bæltet for småobjekter. Indtil videre ved man ikke så meget om Ceres, men en rumsonde fløj forbi den i 2015.