Forside

Planeterne, Solen, Månen

Dværgplaneterne

Pluto
Ceres

Eris

MakeMake
Haumea

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Eris


Eris blev opdaget den 21. oktober 2003, og var først kendt under navnet Xena. Den har også en lille Måne der hedder Dysnomia, og som før var kendt under navnet Gabrielle.


Navnene Eris og Dysnomia stammer fra græsk mytologi, hvor Eris er gudinde for disharmoni og strid, og Dysnomia er hendes datter.Eris befinder sig ca. 14,5 mia. km. fra Solen, og har en meget langstrakt bane, så når den er nærmest Solen, er den tættere på end Pluto. Det tager dværgplaneten 560 år at rotere en gang om Solen.Månen Dysnomia menes at være ca. 150 km. i diameter. Den kredser i en afstand på ca. 37.000 km. fra Eris, og det tager den ca. 16. jorddøgn at gennemføre et omløb. Ud fra egenskaberne af Dysnomias kredsløbsbane, har forskerne beregnet hvor tung Eris er. Ligesom Pluto har den en massefylde på ca. to tons pr. kubikmeter, og består formentlig af både is og klippemateriale.


Eris i forhold til Jorden Først i 2005 opdagede man at Eris var større end Pluto. Observationerne viser at Eris er ca. 2400 km. i diameter, mens Pluto er 2374 km. Observationer viser også at Eris er 27% tungere end Pluto. Så på alle måder er Eris den største af dværgplaneterne. På billedet er Eris sammenlignet med Jorden.Eris er stor nok til at have en atmosfære, og den reflekterer en del lys, så man mener dens overflade er dækket af CO-sne, ligesom Plutos.


Eris med sin måne Pga. den enorme afstand ved man endnu ikke ret meget om Eris og dens måne.