Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
-Rotation og kredsløb
-Overflade og opbygning
-Atmosfære og temperatur
-Fakta

Venus
Jorden
Mars
Jupiter
Saturn
Uranus
Neptun

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Merkurs atmosfære og temperatur

 


Merkur er tør, ekstremt varm, og har næsten ingen luft. Solens stråler er omkring 7 gange så stærke på Merkur, som på Jorden. Solen ser 2½ gang så stor ud på Merkurs himmel, som på Jordens. Merkur har ikke nok gasser i sin atmosfære til at reducere mængden af varme og lys, som den modtager fra Solen. Temperaturen på planeten når sommetider 430 grader om dagen. Men om natten kan temperaturen falde helt ned til -170 grader. På grund af Merkurs manglende atmosfære, er dens himmel sort. Måske er stjernerne synlige fra Merkur om dagen.


Scanninger af Merkur målt med radar fra Jorden, viser at kratere nær Merkurs poler indeholder is. Bunden af kraterne er konstant beskyttet mod sollys, så temperaturen bliver aldrig høj nok til at smelte isen.


Merkur er omringet af ekstremt små mængder af helium, hydrogen, oxygen og sodium. Der er så lidt gas at det størst mulige atmosfæriske pres på Merkur kan være omkring 0,000000000002 kilo per kvadrat-centimeter. Det atmosfæriske pres på Jorden er omkring 1,03 kilo per kvadrat-centimeter.Fordi Merkur svinger mellem at være ekstremt kold og ekstremt varm, og intet vand har på sin overflade, er muligheden for liv på den meget usandsynlig.