Forside

Planeterne Solen, Månen

Universet

Opbygning

Stjerner
-Magnetar
-Neutronstjerne
-Pulsar
-Supernova
-Variabel

-Nordstjernen
-Pistol-stjernen

Planeter
Andet
Rekorder

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Pistol-stjernenAstronomer fandt 13. september 1997 en kæmpemæssig lysende stjerne (opkaldt “Pistol star”), som dengang var den største stjerne man havde opdaget. Stjernen ligger i Mælkevejens centrum, 25.000 lysår væk fra Jorden i stjernebilledet Sagittarius. Stjernen afgiver 10 millioner gange mere energi end vores egen sol, dvs. ligeså meget energi på 6 sekunder, som Solen afgiver i løbet af et år. Stjernen er stor nok til at fylde vores solsystem ud til Jordens bane. Astronomerne mener at stjernen blev dannet for 1 til 3 millioner år siden, hvor den måske vejede 200 gange Solens masse. Stjernen har været en af de mest massive stjerner, og den er stadig blandt de tungeste. Den kaldes pistol-stjernen pga formen på en tåge der er omkring den. Pistol-stjernen er ikke synlig for det blotte øje, fordi den befinder sig bag en stor støvsky i Mælkevejen.

Forskerne havde benyttet NASAs rumteleskop "Hubble". Ved at benytte NICMOS (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer) var det muligt at se stjernen der ellers ville være dækket af interstellart støv.

Stjernen blev først observeret i 1990'erne i Sydafrika og Japan v.h.a. infrarøde teleskoper på Jorden. En professor mener at stjernen kan sammenlignes med Eta Carinae på den sydlige himmelkugle, og at den muligvis er et flerstjernesystem.