Forside

Planeterne Solen, Månen

Universet

Opbygning
-Guide
-Solsystemet
-Solsystemets dannelse
-Sorte huller

Stjerner
Planeter
Andet
Rekorder

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Solsystemets dannelse


Vores solsystem består af Solen, 8 planeter, mindst tre dværgplaneter som fx Pluto, et asteroidebælte, Kuiperbæltet og Oort-skyen.


Man mener solsystemet blev dannet af en gigantisk sky af støv og gas. Måske har en supernova i nærheden tilført den stof, og dermed gjort den tungere, og chokbølger fra supernova-eksplosionen har fået stoffet til at klumpe sig sammen under sin egen tyngdekraft. Stofkoncentrationerne i støvskyen begyndte at rotere. Skyen begyndte at trække sig sammen til en flad skive, og rotationen tog til i fart. Man mener at sammentrækningen af skyen har varet under 100.000 år.


På den måde klumpede stoffet i skyen sig sammen, og i midten hvor stoftætheden var størst, og tæt nok til at fusionere, dannedes Solen. Da Solen var skabt roterede resterne af den sammenklumpede gas- og støvsky omkring den, holdt fast af dens tyngdekraft. En del af gassen blev tiltrukket og blev et med Solen, som voksede sig større. Men gasserne var i rotation, og derfor hindrede centrifugalkraften at de ydre gasser blev trukket ind i Solen. Gasresterne klumpede sig sammen til en gigantisk ring omkring Solen. Her afkøledes de med tiden. Langt det meste stof var brugt til at danne Solen.


Det næste der dannedes var planeterne. De dannedes af den gigantiske ring der lå omkring Solen. Partiklerne i ringen tiltrak hinanden med deres tyngdekraft. Som de voksede sig større blev tyngdekraften tilsvarende større, og tiltrak derfor endnu flere partikler. Sådan blev planeterne til. De indre stenplaneter blev først færdigdannet og derefter gasplaneterne. Man mener planeternes dannelse stort set har været færdig efter 10-100 mio. år.


Pga. skyens tyngdekraft har stofkoncentrationerne i midten været størst. Derfor ligger Solen i midten, så stenplaneterne, gasplaneterne og kometerne. Yderst ligger Oort-skyen der består af kometkerner, som er resterne af den store gas- og støvsky. I løbet af mange hundrede millioner år voksede planeterne sig større, af de materialer skiven bestod af. Solvinden har blæst resterne af det indre gas længere ud i solsystemet, hvor det er blevet opslugt af de store gasplaneter. I dag er det omkringliggende rum helt tomt, idet planeterne har indfanget alt stoffet med deres tyngdekraft.


Gasskyen trækker sig sammen