Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus
Jorden
Mars
Jupiter
Saturn

Uranus
-Rotation og kredsløb
-Overflade og opbygning
-Måner, ringe og magnetfelt
-Fakta

Neptun

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Uranus overflade og opbygning


Uranus sammenlignet med Jorden Uranus er en kæmpe klode af gas og væske. Dens diameter er 51.118 km., det er over fire gange Jordens. Uranus overflade består af blå-grønne skyer, som er lavet af små krystaller af metan. Krystallerne er frosset ud af planetens atmosfære. Langt nede under de synlige skyer er der sikkert tykkere skylag, lavet af flydende vand og krystaller af ammoniak-is. Endnu dybere, omkring 7500 km. under de synlige skyer, kan der være et hav af flydende vand, som indeholder smeltet ammoniak. I midten af planeten kan der være en kerne af klipper og sten, på omkring Jordens størrelse, ligesom Jupiter og Saturn har, men det virker ikke som om Uranus har nogen stenkerne, men snarere som om dens materiale er mere eller mindre jævnt fordelt.


Som de andre gasplaneter, har Uranus hurtigroterende skybånd, men de er ektremt svage. De synlige skyer på Uranus har den samme blege blå-grønne farve, over hele overfladen. Billeder af Uranus, taget af Voyager 2, og tydeliggjort af computere, viser meget svage striber inde i skyerne, parallelle med ækvator. Striberne består af forskellige sammensætninger af tåge, som produceres når sollys nedbryder metan-gasserne. Der er nogle få små pletter på planetens overflade. Disse pletter er sikkert voldsomt hvirvlende masser af gas, som ligner en orkan. Uranus blå farve kommer af, at det røde lys absorberes af metan i de øvre atmosfærelag. Der findes muligvis farverige bånd som på Jupiter, men de skjules i så fald af de overliggende metanlag.


Uranus atmosfære består af 83% hydrogen, 15% helium, 2% metan og små mængder af andre gasser. Atmosfærens pres under metan-skylaget er omkring 19 pund per kvadrat-tomme. Det er ca. det samme som 1,3 gange Jordens atmosfære. Atmosfærens pres, er presset der skabes af gasserne i planetens atmosfære, på grund af deres vægt. Atmosfærens temperatur er ca. -214 grader. I planetens indre stiger temperaturen hurtigt, og når måske op på 2300 grader i havet, og 7000 i den solide kerne. Det ser ud til at Uranus udgiver ligeså meget varme ud i rummet, som den får fra Solen. Fordi Uranus akser tipper med 98 grader, får polerne mere sollys end ækvator gennem hele dens år. Men alligevel ser det ud til at ækvator er varmere end polerne, og man ved ikke hvorfor.


Uranus masse er 14½ gang større end Jordens. Men Uranus masse er kun omkring 1/20 så stor som Jupiters. Uranus middel-vægtfylde er 1,27 gram per kubik-centimeter. Det er omkring 1 ¼ af vand. Vægtfylde er mængden af masse i et objekt, divideret med objektets volumen. Uranus vægtfylde er ¼ af Jordens, og er lig Jupiters. På overfladen er Uranus tyngdekraft ca. 91% af Jordens. Det betyder at en ting der vejer 100 pund på Jorden, ville veje ca. 91 pund på Uranus.Da Uranus består af gas, kan man ikke gå på den. Af den grund, og fordi den har en meget kold overflade, er muligheden for liv på den ekstremt usandsynlig.