Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur

Venus
-Liv på Venus
-Rotation og kredsløb
-Overflade og opbygning
-Atmosfære og temperatur
-Fakta

Jorden
Mars
Jupiter
Saturn
Uranus
Neptun

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Venus rotation og kredsløbVenus har altid kunnet ses på himlen, og har derfor været kendt i flere tusinde år, så man kan ikke sige at nogen har opdaget den. Gamle astronomer kaldte den planet de kunne se om morgenen for Phosphorus, og den om aftenen kaldte de Hesperus. Senere fandt de ud af, at de to planeter var den samme. De kaldte den Venus efter en romersk gudinde af kærlighed og skønhed.


Venus er den planet, der er næstnærmest Solen. Merkur er nærmest. Set fra Jorden, er Venus mere klar, end nogen anden planet, og enddog nogen stjerne. På bestemte tider af året, er Venus den første planet, eller stjerne, der kan ses mod vest om aftenen. Og til andre tider er den den sidste der kan ses på himmelen om morgenen. Når Venus er på sit lyseste punkt, kan den ses i dagslys. Venus bevæger sig om Solen i et næsten cirkel-formet kredsløb. De andre planeters kredsløb er mere ovale. Dens bane har en excentricitet på under 1%. Venus rotations- og omløbsperiode er “skruet sammen” på en sådan måde, at den samme side af Venus altid vender mod Jorden, når de to planeter er nærmest hinanden. Om det er på grund af tyngdekraften, eller bare en tilfældighed, ved man ikke. Venus passerer forbi Solen


Venusfase Når man ser Venus gennem teleskop, ser det ud som om den ændrer størrelse. Det kaldes faser, og ligner Månens. Det er fordi forskellige dele af Venus soloplyste områder er synlige set fra Jorden, på forskellige tidspunkter. Når Venus og Jorden bevæger sig om Solen, kan man se Venus nær den modsatte side af Solen, ca. hver 584. dag. På det tidspunkt er næsten alle dens soloplyste områder synlige. Når Venus bevæger sig rundt om Solen, mod Jorden, bliver dens soloplyste områder mindre. Efter ca. 221 dage, er kun halvdelen af planeten synlig. Efter endnu 71 dage er Venus nær Jorden, og kun et tyndt soloplyst område kan ses. Når Venus bevæger sig mod Jorden, kan den ses tidligt om aftenen. Når den bevæger sig væk fra Jorden kan den ses tidligt om morgenen.


Elongation er når en planet når sit klareste punkt, set fra Jorden. Venus elongation er ved 47 grader, hvor den trods alt er rimelig tæt på Jorden, og ikke så langt fra, at den bliver overstrålet af Solen. Kommer den for tæt på Jorden, vil dens mørke side vende mod os, og man vil ikke kunne se den. Så det bedste tidspunkt at se Venus på, er altså hverken når den er mest oplyst, har den største fase, eller er tættest på os, men en mellemting mellem alle tre ting. Faser


Venus roterer meget langsomt om sig selv, og er desuden retrograd. Dvs. at den på sine akser, roterer modsat de andre planeter, og de fleste af deres måner. Så modsat Jorden, roterer Venus ikke samme vej om sig selv, som den drejer om Solen. Venus har muligvis roteret den “rigtige” vej engang, for dens ekstremt langsomme rotation tyder på, at den kan være blevet ramt af en meteor, som har strejfet den i siden, modsat dens rotation, og derved fået den til at skifte retning. Fra Venus lodrette position om Solen, hælder dens akser omkring 178 grader. Venus har ikke noget magnetfelt, sikkert på grund af sin langsomme rotation.