Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus
Jorden
Mars

Jupiter
-Opbygning og rotation
-Overflade og temperatur
-Magnetfelt
-Ringe og måner
-Fakta

Saturn
Uranus
Neptun

Solen
Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Jupiters ringe og måner

Jupiter har tre tynde ringe omkring sin ækvator. De er meget mere utydelige end Saturns ringe. Jupiters ringe har en albedo på kun ca. 0,05 og lader til mest at være af fine støv-partikler, hvor imod Saturns ser ud til at indeholde is. Jupiters klareste ring, hovedringen, er omkring 30 km. tyk, og mere end 6400 km. bred. Den cirkler om planeten inde for Amaltheas (en af Jupiters måner) kredsløb. De andre ringe er omkring 10 km. tykke.


Partiklerne i ringene forsvinder angiveligt ganske hurtigt på grund af atmosfæriske og magnetiske kræfter. Galileo fandt klare beviser på at ringene løbende bliver forsynet med støv, der dannes ved mikro-meteor-nedslag på de fire inderste måner. Disse nedslag er temmeligt energi-rige, på grund af Jupiters store tyngdekraft. Den inderste Halo-ring bliver spredt ud ved interaktion med Jupiters magnetfelt.


Jupiter med måner Jupier roterer stadig langsommere pga. tidevandskræfterne og dens fire store måner (de galileiske måner). De samme kræfter ændrer månernes baner, og skubber dem længere væk fra Jupiter.


Jupiter har mindst 63 måner, men det er langt fra dem alle man kender særlig meget til. Io, Europa og Ganymedes er låst fast sammen af tidevandskræfter, i en 1:2:4 bane-resonans, og deres baner udvikler sig i fællesskab. Callisto er til dels med i dette også. Om nogle få hundrede år vil Callisto også være låst fast i fællesskabet, med en omløbstid på præcis det dobbelte at Ganymedes, og otte gange omløbstiden for Io.




Du kan læse mere om Jupiters måner og ringe under linket "Gasplaneternes måner/ringe", i menuen.
Callisto