Forside

Planeterne Solen, Månen

Universet

Opbygning
Stjerner

Planeter
-Kometer
-Kometer vi kender
- Meteor/andet
-Stjerneskud

Andet
Rekorder

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Meteor, meteorit, meteoride, asteroide, dværgplanet, planet, komet og måne


Alle de større og mindre objekter der kredser i solsystemet eller rammer Jorden, har forskellige navne. Læs om dem alle sammen her.


Meteor/aerolit/stjerneskud:

En meteor er et objekt, måske kun på størrelse med et sandkorn, der går ind i Jordens atmosfære, og som regel brænder op. Meteorer er altså det man kalder stjerneskud. Meteorer stammer som regel fra kometer der fordamper i nærheden af Solen, og afgiver støvkorn ud i rummet. Det er de støvkorn der går ind i atmosfæren, og kaldes meteorer.


StjerneskudMeteorit/meteorsten:

En meteorit er en meteor der lander på Jorden, fordi den ikke når at brænde op i atmosfæren. Det er kun de større meteorer der ikke når at brænde op. De helt store kan ramme Jorden med enorm kraft og forårsage kæmpe kratere. De smadres så til mindre stykker, som slynges langt væk. De fleste slynges tilbage i rummet
Meteorit fundet på JordenMeteoride/meteorid:

En meteoride er et mindre objekt af sten/is i kredsløb om Solen, i enten Asteroidebæltet eller Kuiperbæltet. Meteoriderne er de mindste objekter om Solen. En meteoride er alt for lille til at være rund.Asteroide/småplanet/planetoide:

En asteroide er et større objekt af is og/eller sten, der omkredser Solen, i Asteroidebæltet eller Kuiperbæltet. Asteroider er som regel for små til at blive runde da de ikke har masse nok, og dermed en for lille tyngdekraft. Asteroiden er større end meteoriden, og som regel mindre end dværgplaneten.
Asteroiden Gaspra fra AsteroidebæltetDværgplanet:

En dværgplanet er mindre end en planet, som regel større end en asteroide, er rund, og kredser om Solen. Man siger at for at et objekt kan kaldes en planet skal det have “renset” sin bane (med sin tyngdekraft) for småsten, det skal kredse om Solen, og det skal være rundt. Men dværgplaneten har ikke nok tyngdekraft til at indsamle småsten og andre objekter omkring sig, derfor kredser den sammen med objekterne i såkaldte bælter, enten Asteroidebæltet eller Kuiperbæltet. Nogle dværgplaneter er faktisk mindre end visse asteroider, fordi man endnu ikke har fået defineret hvor de asteroider hører til, og undersøgt dem nærmere. Foreløbig er der fem dværgplaneter i vores solsystem.
SednaPlanet:

Planeter er de største objekter der kredser om Solen. Nogle måner er faktisk større end planeten Merkur. Planeterne består af sten, gas, is eller en blanding, og er altid runde. De kredser desuden alene, da deres tyngdekraft har “støvsuget” det omkringliggende rum rent for mindre objekter.
Gasplaneten JupiterKomet:

Objekt af støv og is der kommer fra Kuiperbæltet eller Oort-skyen, og har en meget skæv bane om Solen. Kometer ses måske kun en enkelt gang, eller en gang på hundrede år. Kometer fordamper når de nærmer sig Solen og afgiver støvkorn. Det er de støvkorn der går ind i Jordens atmosfære, og brænder op som stjerneskud.
Kometen Hale-BoppMåne:

En måne er et hvert objekt der kredser om andet end Solen. Måner kan have alle størrelser. Nogle er mindre end meteorider, andre er større end planeten Merkur og dværgplaneterne. En måne kaldes også en satellit.
Jupiters måne, Callisto