Forside

Planeterne Solen, Månen

Merkur
Venus
Jorden
Mars
Jupiter
Saturn
Uranus
Neptun

Solen
-Størrelse og rotation
-Opbygning og tyngdekraft
-Fusion
-Farver og lys
-Magnetfelt og solpletter
-Fænomener
-Fakta

Månen

Dværgplaneterne

Gasplaneternes måner/ringe

Fakta om planeterne

Universet

Astro-Quiz

Ordforklaring

Læg en besked i gæstebogen

Solens farver og lys


Stjerner udsender lys i forskellige bølgelængder. Det synlige lys har bølgelængder fra 4000 Ångstrøm (violet), til 7000 Ångstrøm (rødt). Solen udsender altså lys i alle farver. Bølger der er kortere end 4000 Ångstrøm kaldes ultraviolet lys, røntgen - og gammastråling. Bølgelængder på mere end 7000 Ångstrøm kaldes indfrarødt lys, mikrobølge - og radiostråling. Bølgelængder - Ångstrøm


Man kan normalt se på stjerners farver hvor varme de er. Røde stjerner er temmelig kolde, kun ca. 3000 grader på overfladen. Orange er ca. 4000- 5000. Gule og hvide 5500-6500, blå 20.000 og violette 40.000 grader. Solen er nærmere en hvid stjerne end en gul. Men Solen ser gul ud når vi kikker på den. Det er fordi Solen udsender lys i alle farver, og Jordens atmosfære spreder det blå lys meget effektivt, hvor imod det grønne og røde passerer gennem atmosfæren, og mere direkte mod Jorden. Så når man kikker på Solen ser man mest det røde og grønne lys, som tilsammen giver gul.


Om aftenen kan Solen se rød ud. Det skyldes at rød har en lang bølgelængde, mens blå har en kort. Lange bølgelængder passerer lettere forskellige materialer som fx vand - og andre partikler i atmosfæren. Korte bølgelængder bliver lettere forstyrret og spredt. Himlen er blå fordi atmosfærens små vandmolekyler spreder det blå lys fra Solen, og sender det rundt i alle retninger. Om aftenen, når Solen står i horisonten, skal dens stråler et meget længere stykke før de når øjet, og derfor er det mest det røde lys der når frem, uforhindret. I løbet af dagen, mens Solen opvarmer Jorden, kommer der en del vanddamp i atmosfæren. En solnedgang er tit mere rød end en solopgang, og det skyldes at strålerne om aftenen skal igennem flere vandmolekyler, som sorterer det blå lys fra. Forurening har samme effekt på lysstrålerne. Man kan faktisk også opleve at Solen ser grøn ud.


Hvis Solen gik ud nu ville der gå mindst en million år, inden man ville kunne se det. Solens lys dannes i dens kerne, og før det slipper ud til overfladen kastes det rundt i dens indre, i over en million år. Solen udsender også andre partikler der hedder neutrinoer, og de når overfladen med det samme, så derfor ved man at Solen endnu ikke er brændt ud.